Rajd rowerowy. Otwarcie olsztyńskie…

Zapraszamy na otwarcie olsztyński…

Rowerowe podchody "ORIENTUJ SIĘ! W …

Zapraszamy na IV edycję rowerowej …

Pierwszy raz na rowerze elektryczny…

Rowery elektryczne wciąż są selekt…

Ostróda: „Muzyczne Podwieczorki na …

Nawiązując do tradycji niegdysiejs…

Pierwsze podanie nowatorskiego leku…

Najnowocześniejsze leczenie rdzen…

«
»

Smaki ziemniaka w olsztyneckim Skansenie

Ziemniak to od wieków stały składnik naszej narodowej diety i wielu rodzimy potraw. Można go spożywać niemal pod każda postacią, o czym w najbliższą niedzielę będzie można przekonać się w olsztyneckim skansenie. 

Dawniej po zakończeniu żniw, kolejną ważną czynnością gospodarską było rozpoczęcie wykopów ziemniaków. W wydarzenie to zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej i wspólnie kopano oraz zbierano ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego. Po zakończeniu wykopków często rozpalano ogniska, podczas których świętowano zakończenie pracy i ku uciesze zgromadzonych dzieci pieczono ziemniaki.
O ziemniaku przypomina Skansen w Olsztynku, który po raz kolejny zaprasza w najbliższą niedzielę wszystkich miłośników tego warzywa na imprezę „Smaki ziemniaka”. W programie m.in. prezentacja na temat ziemniaków, pieczenie ziemniaków w ognisku oraz ziemniak w różnych odsłonach. Będzie również możliwość skosztowania potraw z ziemniaków przygotowanych przez Karczmę w Skansenie. Dla dzieci i rodziców gry i zabawy m.in. kopanie ziemniaków motyka, sortowanie ziemniaków oraz wykonywanie stempli z ziemniaków. Impreza odbędzie się w godz. 11 – 15.
Roczne spożycie ziemniaka na głowę Polaka wynosi blisko 100 kg.

smaki ziemniaka 2014

Robert Waraksa