Olsztyn - wystawa: Aleksander Roszk…

BWA zaprezentuje wystawę retrospekt…

CITY TRAIL: zimowe bieganie w Lubli…

W weekend 12-13 stycznia odbyły się…

Przełom w rozwoju futbolu amerykańs…

Liga Futbolu Amerykańskiego powstał…

UKS TRÓJECZKA Olsztyn - TSK Roś Pis…

Dziś 12 stycznia 2019, na sali LO V…

Start Gniezno stawia na szkolenie m…

Dwa lata temu Start Gniezno powróci…

«
»

Kupiecka atmosfera dawnych lat w skansenie w Olsztynku

Jesienne warsztaty i pokazy, pieczenie ziemniaków w ognisku, występy muzyczne oraz gry i zabawy. I to wszystko w kupieckiej atmosferze dawnych lat. Skansen w Olsztynku zaprasza 7 października 2018 na XVI Targi Chłopskie Smaki Jesieni.

 

Jesienną porą skansen w Olsztynku powróci do tradycji kiszenia warzyw. W chałupie ze wsi Chojnik odbędzie się pokaz kiszenia kapusty, a szerzej o tradycji przygotowywania kiszonek na zimę opowiedzą członkowie Stowarzyszenia Chłopów Bosych. Tradycyjnie będzie można również skosztować  pieczonych ziemniaków z ogniska.

Podczas imprezy będzie można wziąć udział w warsztatach rękodzieła wykonując biżuterię z papieru, żołędzi oraz fasoli oraz stworzyć jesienne kompozycje z ogrodu i pola. Swoje umiejętności zaprezentuje kowal w ramach pokazu Motyka, gracka, haczka, kopaczka. Ponadto odbędą się także pokazy psów pasterskich, werkowania koni, strzyżenia owiec oraz kręcenia powrozów.

Sporo atrakcji będzie czekać również na najmłodszych uczestników Targów. Będą na nich czekać gry i zabawy z wiejskiej zagrody, które przygotuje Miejski Dom Kultury w Olsztynku. Dodatkowo zaplanowano przejażdżki konne na kucykach.

Na scenie wystąpią Warnijska Kapela z Olsztyna oraz „Zgrywańce” Kapela Kaszubska z Kościerzyny.

 

Dawniej targi typowo chłopskie opierały się przede wszystkim na wymianie handlowej pomiędzy mieszkańcami wsi. Czasy się zmieniły i  zmienił się również klimat targów. Podczas Targów Chłopskich w Olsztynku, udział w kiermaszu rzemiosła i regionalnych kulinariów, zgłosiło ponad 60 wystawców. Na straganach nie zabraknie pieczywa, wędlin, ryb, serów, przetworów, miodów oraz słodyczy.

 

Robert Waraksa

Tagi